Eigen dreiging

Angst
Angst regeert. Letterlijk. Kijk maar naar prominente wereldleiders en terreurgroepen. Allemaal bang voor de belangen en denkbeelden van anderen. Dagelijks krijgen ook onze eigen angsten de overhand. Maar waar ligt de grens?

Risico

Het leven brengt risico’s met zich mee. Ons lichaam is kwetsbaar en dreigingen als ziektes en ongelukken laten compleet willekeurig een ravage achter. Dit werkt beangstigend en beïnvloedt ons eigen handelen. Risico’s uitsluiten door gezond te leven en voorzichtig te zijn is menselijk.

'Blind oversteken is naïef’

Anti-ciperen

Ik merk zelf dat mijn angst gaat regeren zodra ik begin te anticiperen op anderen. Zoals terrorisme op brute wijze anticipeert op anders denkenden. In mijn geval betekent anticiperen me afsluiten voor anderen, situaties vermijden of gevoelskwesties op rationele wijze afhandelen.
tekst-website
Dus waar ligt die grens? Blind oversteken is naïef maar omlopen blijkt vaak onnodig. Als mensen hebben we een prima antenne voor écht dreigende situaties. De situatie inschatten en je af en toe iets te durven laten overkomen lijkt me een goede balans. Het wordt ook wel leven genoemd.
ongewikkeld

Contact