Aan de horizon

Horizon
Sommige dingen lijken een eeuwigheid te duren. Bijzonder genoeg zijn dat vaak de nare ervaringen. Momenten van geluk overvallen je onverwachts maar zijn vaak voorbij voor je je er goed en wel bewust van bent. Oneerlijk verdeeld lijkt het. Maar je doet het jezelf aan.
Niet bewust natuurlijk. Het is menselijk om in een bepaald gevoel te blijven hangen. Geluksstofjes die het lichaam aanmaakt bij mooie ervaringen doen automatisch hun werk, maar daarna moet je het zelf weer zien te bolwerken. En dat gebeurt allemaal in je bovenkamer.

Trakteren

Ken je die avonden met vrienden waarin je mooie herinneringen ophaalt en instant dat vrolijke gevoel terugkrijgt? Je trakteert jezelf als het ware op een goed gevoel. Toch weten we het vaak juist voor elkaar te krijgen om terug te denken en vervelende situaties. En die vergroten we uit.

‘Brein gaat met je aan de haal’

Waarom doen we dat onszelf aan? Ik kan een prima dag laten betrekken met gitzwarte wolken door simpelweg iets willekeurigs te koppelen aan iets vervelends uit het verleden om vervolgens steeds verder weg te zakken in een moeras van narigheid. Zonder op stop te kunnen drukken.

Opzij

Daarom spoor ik mezelf steeds vaker aan om mijn denken te rationaliseren. Dat je brein aan de haal gaat met ervaringen in het verleden en die koppelt aan het nu, wil niet zeggen dat je dat voor waar moet aannemen. Zet het opzij en kijk wat er echt gaande is. Dan ben je het zo weer kwijt.
ongewikkeld

Contact