Wie ben ik?

Spiegel
Het is een advies dat vrijwel op alle situaties van toepassing is: wees jezelf. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Doen wat er ook maar in je opkomt? Zonder rekening te houden met anderen? Ik ben mezelf als ik er niet teveel bij stil sta. Zodra ik erbij na ga denken ligt toneelspel op de loer. 

Situaties

Over het algemeen wil je een goede indruk achterlaten. Maar wat is goed? Daar zal iedereen een eigen beeld bij hebben. Een beeld waaraan ze zelf willen voldoen. Zo komen er bij een situatie altijd verschillende verwachtingen samen waaraan dezelfde situatie moet voldoen.

‘Ik probeer iedereen tevreden te stellen’

Ik ben me erg bewust van mijn omgeving. Soms iets teveel. Het liefst pas ik me zodanig aan dat de verwachting van anderen zo dicht mogelijk wordt benaderd. Dat is mijn idee van een goede indruk en als ik mezelf ben probeer ik iedereen tevreden te stellen.
Ondanks dat is er een grens waarna ik niet meer mezelf ben. Die grens is vaag en verschilt per situatie. Soms moet je er eerst overheen gaan voordat je merkt dat je niet meer jezelf bent. Dat is niet erg zolang je je er maar bewust van bent en weer terug komt bij jezelf.

Zoals het hoort

Uiteindelijk ben je niet wat je draagt, hoe je eruit ziet of wat er op je visitekaartje staat. Wat jou van binnenuit beweegt als mens bepaalt wie je bent. Als je op basis daarvan zegt wat je zegt en doet wat je doet ben je jezelf. En de uitkomst van elke situatie is dan zoals die hoort te zijn.
ongewikkeld

Contact