Voor het nadeel

Waterval
‘De website is klaar, er moet alleen nog tekst komen.’ Directe blootstelling aan deze uitspraak is me tot nu toe gelukkig bespaard gebleven, maar ik ben ervan overtuigd dat ie regelmatig wordt gebezigd. Vanuit de veronderstelling dat het als het plaatje klopt, de invulling vanzelf volgt. Feitelijk zal het ‘lorem ipsum’ inderdaad wel plaatsmaken voor echte woorden. Maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Cruijf

Er is geen spreuk die ons zo kan doen relativeren als de meest bekende van Cruijf: ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’. Eigenlijk gaat het verder dan het negatieve draaglijk maken. Het negatieve wordt teniet gedaan door het positieve gevolg van de situatie. Wat er bijna altijd is.

‘Fixeren op wat misgaat’

Dagelijks komen er dingen op ons pad die we kunnen bestempelen als nadeel. We hebben een plan maar komen van een koude kermis thuis. Ongeacht de oorzaak fixeren we ons vaak op wat misgaat. Terwijl we ons alleen maar om hoeven te draaien om de nieuwgeboren kansen te zien.

Kracht van zwakte

Het begrijpen van deze Cruijfiaanse uitspraak is simpel. Toepassen blijkt des te moeilijker. Daarom moeten we er eigenlijk niet alleen bij thuiswedstrijden van Ajax aan herinnerd worden. Je neerleggen bij een situatie wordt in deze tijd gezien als zwak. Ik vind kracht in het positieve. 
ongewikkeld

Contact