Verwacht: teleurstelling

teleurstelling
‘Ik ben niet boos. Ik ben teleurgesteld. Jij hebt mij teleurgesteld. Ik had meer van jou verwacht,’ aldus de persoon van wie je wenst dat die gewoon boos was. Boos zijn is namelijk een oppervlakkige emotie terwijl teleurstelling veel dieper gaat. Er werd wat van je verwacht en aan die verwachting heb je niet voldaan. Maar op de verwachting van een ander heb je maar deels invloed. Gelukkig kun je wel voorkomen dat je zelf teleurgesteld raakt.  

Verwachtingen

Natuurlijk was je moeder niet echt teleurgesteld. Ze heeft het gewoon misbruikt voor opvoedkundige doeleinden. Hoe kun je van een kind verwachten dat het direct aan alle verwachtingen voldoet? Zodra beide partijen volwassen zijn komen die verwachtingen wel. Dan komt de echte teleurstelling wanneer je niet krijgt wat je verwacht. Maar waar is die verwachting op gebaseerd? Op wat je zelf geeft, eerdere ervaringen of een beeld in je hoofd?
Het is per definitie niet reëel. Puur omdat het nog geen realiteit is. Waarom zou je er dan van tevoren een waarde aan koppelen? De kans dat je dan nog aangenaam verrast wordt is klein terwijl die verrassingen juist zorgen voor de mooiste ervaringen! Natuurlijk is het menselijk om van tevoren een verwachting te hebben. Hoe kun je anders een nieuwe baan kiezen of bepalen naar welk land je op vakantie gaat? Houd jezelf alleen niet direct het perfecte plaatje voor. Wennen aan een werkplek of regen tijdens je strandvakantie horen namelijk ook bij het leven.

‘Verwachting is geen realiteit'

Door verwachtingen te zien als afwegingen die bepalen of je iets de kans geeft voorkom je teleurstelling. Komt iemand te laat voor een afspraak? Dan heeft dat invloed op het maken van een eventuele vervolgafspraak. Ben jij degene die een vriendschap in stand houdt? Neem even geen initiatief en zie wat er gebeurt. Zonder er iets van te verwachten. Het voelt misschien tegennatuurlijk maar hoe natuurlijk is het om een beeld in je hoofd na te streven? Laat de realiteit maar gewoon binnenkomen en maak er het beste van. Dat is alles.
ongewikkeld

Contact