Blijvend vrij

Vrijheid
Na bijna 30 jaar weet ik eindelijk hoe vrij zijn voelt. En wat het is. Het heeft even geduurd maar die vrijheid wil ik niet meer loslaten. Maar vrij blijven is niet vrijblijvend. Zo nu en dan moet ik mezelf weer even ontworstelen aan mijn eigen greep. 
Ik heb me ongetwijfeld eerder vrij gewaand, maar nooit zo bewust als tijdens die vijf maanden van reizen. Rijdend langs de zuidkust van Australië voelde ik me ineens een heel klein onderdeel van deze gigantische aardbol. Het bevrijdde me van alle druk die ik mezelf dag in dag uit had opgelegd.

Buitenwereld

Het voelde altijd als druk van buitenaf. Van de maatschappij die verwachtingen zou hebben. Onzin natuurlijk want ik verwacht zelf toch ook geen succes van anderen? Mijn eigen succes staat voorop en ik ben vrij om daar mijn eigen invulling aan te geven. Door te doen wat bij mij past en me niet te spiegelen aan wat anderen doen.

‘Vrij blijven is niet vrijblijvend’

Dat verhelderende moment in Australië kan ik niet elke dag oproepen om me vrij te voelen. Wel kan ik het inzicht gebruiken om even een flink potje te relativeren. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen leven en de vrijheid die daarbij hoort. Daarin mag ik mezelf niet beperken door een idee van succes. Leven doe je daarbuiten.
ongewikkeld

Contact