Twijfelachtigen

storytelling-kiezen
Zal je dit verhaal gaan lezen? Of toch maar niet? Gaat het iets toevoegen aan je dag of krijg je spijt dat je juist hieraan een paar minuten hebt verspild? Die onophoudelijke twijfel. Gebaseerd op ervaringen uit het verleden en de ongewisse toekomst. Misschien wordt het eens tijd om minder tijd in twijfel te steken?

Verlamd

Twijfel is een proces in ons hoofd dat vrijwel nooit een sluitend antwoord oplevert. Wat we aan het einde van dat proces wijzer zijn geworden? Meer voors en tegens. Misschien zelfs letterlijk op papier uitgeschreven. Maar wat als één voor zwaarder weegt dan tien tegens? Twijfel werkt verlammend en is vaak vreselijk onnodig.

‘Voorkeur komt vanzelf bovendrijven’

Onbewuste keuzes

Bij mij ontstaat twijfel vaak als ik voor onverwachte keuzes kom te staan. Eigenlijk moet ik de nieuwe situatie even laten bezinken en dan komt mijn voorkeur vanzelf bovendrijven. Als ik direct wil kiezen schiet ik in de twijfel modus. Starend met mijn mond open. Onbewust keuzes maken op basis van ontelbare vergelijkbare situaties in het verleden werkt veel beter.
Een andere vorm is twijfel die er langzaam insluipt. Ineens bewust van leefpatronen kunnen we ons afvragen of we wel op het juiste pad zitten. Laat die twijfel dan niet dooretteren maar maak het concreet. Is dit wat ik wil? Wat wil ik anders? Ook dan kan een keuze verkeerd uitpakken maar elke keuze is de juiste. Want de uitkomst staat je later bij in de ongewisse toekomst. 
ongewikkeld

Contact